De afvalinzameling in Borger-Odoorn verandert

geplaatst in: Nieuws | 0

Vanaf 1 januari 2023 verandert de afvalinzameling in onze gemeente. De grijze container wordt vanaf dan één keer per zes weken geleegd. Dat is nu nog één keer per drie weken. Ook de inzamelroutes veranderen.

Waarom wordt de grijze container minder vaak geleegd?
In 2025 wil de gemeente de hoeveelheid restafval per inwoner hebben verminderd tot 30 kilo. Want: hoe minder restafval, hoe beter voor het milieu. Restafval wordt namelijk verbrand. En hoe minder we verbranden, hoe lager de CO2-uitstoot.

Zit uw container sneller vol?
Als u afval hebt dat niet meer in de grijze container past, dan kunt u dat kwijt in een ondergrondse verzamelcontainer. U heeft hiervoor uw afvalpas nodig. Met de pas registreert de gemeente hoe vaak u de container gebruikt. U betaalt 2 euro per zak restafval; het maakt niet uit hoe groot die zak is. Een overzicht van alle ondergrondse verzamelcontainers vindt u op www.borger-odoorn.nl/ondergrondse-verzamelcontainers.
Hoe zorgt u voor minder restafval?
U kunt uw restafval verminderen door uw afval nog beter te scheiden. Afval dat u goed scheidt krijgt door recycling een tweede leven als grondstof voor nieuwe producten. Doe daarom uw PMD, GFT, glas, papier en textiel in de juiste bak. Op www.afvalscheidingswijzer.nl ziet u welk afval in welke bak hoort.
Ophaaldagen grijze container en PMD-container veranderen
Uw grijze container en uw container voor PMD-afval zet u vanaf januari op een andere dag langs de weg dan u nu gewend bent. In december ontvangt u een brief van de gemeente met alle informatie over de veranderingen in de afvalinzameling. Daarin staat ook wat uw ophaaldagen worden volgend jaar.
Weten wanneer uw container wordt geleegd? Gebruik de AfvalWijzer!
Op de website www.mijnafvalwijzer.nl ziet u op welke datum wij uw afval inzamelen. Ook kunt u uw afvalgegevens bekijken. AfvalWijzer heeft een app voor uw smartphone of tablet. Hiermee heeft u uw persoonlijke afvalinformatie altijd bij de hand!
Hoe werkt het?
• Ga naar de Google Play Store, de Appstore of de Windows Store, zoek op ‘afvalwijzer’ en download de app van Addcomm;
• Of ga naar de website www.mijnafvalwijzer.nl. U kunt ook de QR code scannen;
• Vul uw postcode en huisnummer in. U krijgt een overzicht van de dagen waarop uw container wordt geleegd;
• Stel waarschuwingsberichten in. U krijgt dan een dag voor de leging een bericht welke container u de volgende dag bij de weg moet zetten;
• Downloaden of printen? Klik op de PDF-knop op de website om de afvalkalender op te slaan of te printen.