ATTENTIE: Er lopen twee (fiets-)paden aan weerszijden van het heideveld, beide in zicht van de tribune. Beide paden worden een uur voor aanvang afgesloten voor publiek, om te voorkomen dat men door het beeld rijdt. Na afloop van de voorstelling worden de paden weer vrij gegeven.

De redactie van het Mandielig neis kreeg een uitnodiging om bij het persmoment van het muziektheaterspektakel Mammoet aanwezig te zijn.

Dat lieten wij ons niet voorbij gaan en werden vol enthousiasme ontvangen en konden met eigen ogen aanschouwen wat voor een bijzonder openluchtpodium er was gemaakt.

Halfrond langs het podium de 1000 zitplaatsen met een prachtig vergezicht over de hei,  vertelde de regisseur Tom de Ket, geboren in Drenthe, het ontstaan van het idee achter de voorstelling Mammoet en kregen we een klein muzikaal optreden van enkele acteurs.

Ook sprak de burgemeester  zijn waardering uit hoe zorgvuldig er samen met Natuurbeheer/boswachterij, voor de locatie op het Buinerveld was gekozen en dat er mede namens de provincie en diverse sponsoren men erin is geslaagd om deze productie neer te zetten in het Oerjaar 2019.

Er was/is  een belangrijke taak weggelegd voor natuurbeheer Drenthe en is er met boswachters en beheerders veel overleg geweest om ervoor te zorgen dat de natuur rondom deze plek bijna niet verstoord gaat worden;  o.a. speciale verlichting,  plaatsen waar dieren/insecten zijn gespot, zijn in de afgelopen maanden zodanig verlegd dat zij weinig hinder gaan ondervinden, maar hoe bijzonder zal het zijn om tijdens de voorstelling niet alleen een mammoet te zien, maar ook nog een ree of das te zien rondscharrelen. Deze ochtend werden we al in de gaten gehouden door een buizerd die aan het rondvliegen was.

Niet alleen bovenop het toneel vindt van alles plaats,  maar daaronder is het net zo spannend, tussen frames van stalen buizen die het podium dragen, is het een komen en gaan van de acteurs,  die niet zoals bij een voorstelling in een theater door de zijcoulissen verdwijnen, maar via luiken in de vloer waar zich ook de decorstukken, kleding en nog meer acteurs en figuranten  zich bevinden, een wir war aan gangpaden, waar het best een stuk koeler was dan bovenop het toneel. Ook kregen we een kijkje achter de schermen wat er allemaal nodig is om een voorstelling te maken, zeker een vermelding waard is zijn de decorstukken en kostuums, die voor deze voorstelling handgemaakt zijn, wat een klus, niet alleen de  cast moet aangekleed worden, ook de 40tal figuranten moeten zich verkleden.

Na afloop van de persconferentie was er gelegenheid tot stellen van vragen, de belangrijkste was wel de vraag over het weer !!! wat doe je met regen en onweer; met regen gaat de voorstelling gewoon door, de toneelvloer is daar speciaal voor behandeld, alleen met onweer wordt de voorstelling gestaakt en het publiek kan plaatsnemen in een speciale tent.

De helft van de voorstellingen zijn al uitverkocht en de voorstelling gaat niet naar Carré zoals

Het Pauperparadijs ( van dezelfde regisseur)  maar blijft op het Buinerveld.

Voor degene die  naar de voorstelling gaan of nog in twijfel zijn, onze indruk is dat het zeer de moeite waard is om dit evenement mee te maken.

Veel plezier…..

Er werd verteld dat een deel van de toegangsprijs naar Natuurbeheer gaat, met een financiële steun vaart elke onderneming wel,  voor Drenthe zeker wel belangrijk.